Villanybojler, avagy minden, amit a bojlerekről tudni érdemes

villanybojler-pic2

Villanybojler vs bojlerek általánosságban

Alapvetően úgy gondolom, a bojlerek használatáról jóformán mindenkinek van valamiféle fogalma, vagy tapasztalata esetleg konkrét véleménye is, hiszen valljuk be mindannyian találkoztunk már bojlerekkel, villanybojlerekkel és valószínűleg mindannyiunknak egészen konkrét véleménye van az adott típusok használatáról, illetve arról, hogy miért volt számunkra megfelelő, vagy éppen abszolút nem megfelelő az adott lehetőség. Természetesen nem célom komoly vitákba bocsátkozni afelől, hogy akkor most valójában a bojler jó választás-e vagy sem de úgy gondolom az esetek nagy százalékában ideálisabb a bekötött meleg vizes lehetőség, mint a bojlerek választása. Ám ezzel szemben és leginkább azzal szemben, hogy én abszolút bojler ellenes voltam, úgy ítélem meg, hogy bizony igencsak gyakorta akadnak olyan esetek, amikor igenis jól jön egy villanybojler használata.

villanybojler-pic3

Mikor nélkülözhetetlen a villanybojler?

Például akkor, ha nem áll rendelkezésünkre esetleg olyan lehetőség, hogy legyen olyan meleg vízszolgáltatásunk, mely nem igényli meg a bojler használatát, illetve gyakorta akad olyan lehetőség is, mely abszolút azt indokolja, hogy inkább a villanybojler használata indokolt, mint sem mondjuk egy bekötött meleg vizes rendszer. Példának okáért kiváló lehetőség arra az esetre, ha spórolni kívánunk a bojler használta, hiszen maga a villanybojler is jelzi azzal, hogy példának okáért elfogyott a meleg víz azt, hogy esetleg túl toltuk a fürdésünk idejét és ideje lenne abba hagyni az órákon át tartó tusolásokat. Az én esetemben legalábbis rendszeresen előfordul ez abban az esetben, ha órákon át tusolok és tusolok, hogy észre sem veszem, hogy már legalább egy óra eltelt azóta, hogy koncertet adok a fürdőszobában. Ilyenkor valljuk, be mindig nagyon-nagyon jól jön, ha mondjuk, villanybojler esetében hirtelen elfogy a meleg víz és muszáj arra rávennünk magunkat, hogy kiszálljunk a tusoló alól, ha nem akarunk rövid időn belül jeges vízben fürdeni. Úgy hiszem ez még mindig sokkalta jobb opció, mintha hirtelen kapnánk egy igencsak busás számlát a meleg víz használatunkról. Éppen ezért is tartottuk a jövőbeli lakásunkba ideális megoldásnak azt, hogy egyértelműen villanybojlert szereljünk be és ne központi meleg vizes rendszer legyen, mert akkor egészen biztosan horribilis számlák fognak várni az elkövetkezendő pár hónapban. A megfelelő villanybojler készüléket pedig végül itt szereztük be: https://www.ventil.hu/villanybojler

villanybojler-pic1

Mi alapján válasszunk villanybojlert?

Amikor elkezdtünk villanybojlerek után kutatni, laikusként abszolút nem tudtuk, hogy számunkra milyen jellegű villanybojler lenne a legideálisabb választás, hiszen annyi féle – fajta típus volt előttünk, hogy mondhatni elvesztünk a bojlerek rengetegében. Így igencsak hamar kikértük egy szakember segítségét, aki készségesen segített is választani nekünk olyan villanybojlert, mely számunkra abszolúte a legideálisabbnak bizonyult. A kedves szakember felhívta a figyelmünket arra, hogy olyan jellegű konfekciókat vegyünk leginkább figyelembe a választás során, melyek abszolút segítenek nekünk abban, hogy a lehető legmegfelelőbb villanybojlert válasszuk. Az ilyen szempontok példának okáért az olyan jellegű konfekciók, mint például az űrtartalom, melynek kiválasztása során feltétlenül érdemes figyelembe venni azt, hogy hányan és milyen helységben, milyen jellegű célra fogják választani az adott villanybojlert. Példának okáért abban az esetben, ha a fürdőszobába választunk bojlert, nyilvánvalóan sokkalta nagyobb űrtartalmúra van szükségünk, mintha olyan bojlert választunk, ami mondjuk, a konyhába kell. Hiszen, míg a konyhába valószínűleg viszonylag alacsony űrtartalmú bojler is elég lesz, addig minden valószínűséggel a fürdőszobában a fürdés következtében egészen magas űrtartalmú bojler megvétele az ideális.  De általában úgy szokták javasolni, hogy a konyhába mondjuk 1-3 főig terjedően elég szokott lenni a 30 illetve 50 literes villanybojler is, míg a fürdőszobába általában 80 literes villanybojler az ideális méret. De amennyiben nagy családos házról beszélünk, ahol akár 5-6 fő is használhatja a bojlert, akkor bizony akár 100- 150, sőt akár 200 literes bojlerekre is szükségünk lehet, annak érdekében, hogy a teljes családnak jusson a meleg vízből bőségesen. Mindent összevetve én abszolút ajánlom a villanybojlerek használatát abban az esetben, ha ténylegesen spórolni kívánunk a vízhasználaton és kordába akarjuk tartani azt, hogy mennyi meleg vizet használunk egy nap, vagy éppen egy hónapban, hiszen az adott bojler ezt általában valamelyest bekorlátolja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük