Hogyan segíthet rajtunk egy olcsó munkásszállás?

olcso-munkasszallas-pic1

Utazásaim története: az olcsó munkásszállás előnyei

Fotósként sokat utazom és szeretek is utazni, azonban mindennek van hátránya. Néha a képekből befolyt összeg sajnos nem fedezi teljesen az utazásaim költségét, így arra gondoltam egyszer, miért is ne próbálnék ki egy olcsó munkásszállást, hogy megnézzem, mennyit tudok spórolni ezzel a kis húzással, és összességében mennyire találom megfelelőnek így az utazás minőségét. Mióta ezt a lehetőséget is kipróbáltam, azt kell mondjam: soha többé hotelek! Csakis olcsó munkásszállások!

Első olcsó munkásszállásom

Szóval, akkor először arra jutottam, nem az ismert szállásfoglaló oldalak egyikén próbálkozom, hanem kifejezetten egy munkásszállásokat felsoroló weboldalt kerestem, és meglepő módon találtam is. Már akkor megtetszett a weblap, mert nem csak az akkori városomhoz kínáltak ilyen lehetőséget, hanem több magyarországi nagyvároshoz is. Általában az ország határain belül vagy a szomszédos országokba szoktam utazni, így fel is csillant a szemem a nevek láttán. A másik kellemes csalódásom pedig az árakkal kapcsolatos volt. Azt hittem, ez valami vicc, hiszen az oldalon azt írták, gyakorlatilag egy egyszerű ebéd áráért már meg is szálhatok egy munkásszállón. Szóval saját szemmel akartam látni azért a helyzetet, számítva mindenféle extra költségre a legegyszerűbb szolgáltatásokért is, mint a törölköző vagy a szappan, amit egy olcsó munkásszállás minden további nélkül biztosít. Ezért szoktam magammal vinni szinte minden ilyen fontos dolgot, de persze ha kimarad a csomagolásból, akkor kimarad. Még úgysem éri meg a legtöbb hotelben használni őket, hiszen egyszerűbb elszaladni egy szomszédos boltba, és vásárolni egyet. Itt azonban nem kellett ilyesmivel számolnia az embernek, és az ilyen olcsó árért meglepő kényelmet kaptam.

olcso-munkasszallas-pic3

Miben más egy olcsó munkásszállás, mint egy szálloda?

Természetesen sok ilyen kis apró tényező van, a kérdés inkább az, minket zavar-e ezek közül bármi. Én fotósként nagyon nyitott ember vagyok, és minden történet érdekel. Általában könnyen és jól szót értek az emberekkel, nem vagyok szégyellős sem. Számomra tehát nem járt különösebb nehézséggel az a tény, hogy nem teljesen egyedül kellett lennem egy szobában. Habár általában nem is olyan szállásokat választok, ahol ez a lehetőség fennáll. Itt egyszerre több emberrel kellett egy szobában aludnom, és persze koedukált szobákról volt szó. Nekem ez szintén nem jelentett gondot, mert mindig jól megértem magam a másik nemmel is, nem jelentett számunkra semmilyen hátrányt, hogy egyszerre kellett nőkkel és férfiakkal elférni egy szobában. Ráadásul egy olcsó munkásszállást nem is gondolná az ember, milyen különböző okokból vesznek igénybe mások! Voltak ott rengetegen tényleg a munka miatt, míg mások egyszerűen csak hátizsákos utazáson vettek részt, nagyrészt stoppoltak vagy a neten talált ingyen felajánlott kanapékon aludtak. Amikor arra nem volt meg a lehetőség, az olcsó munkásszállás opciókat vették igénybe. Sokaknak pedig egyszerűen így jött ki a lépés, jobban szerették ezt a lehetőséget, mint a szállodát. Találkoztam első alkalommal olyan emberrel is, aki konkrétan ide költözött, de amíg készült a háza, addig nem tudott hol aludni éjszaka, így néhány hétig ezt a lehetőséget választotta.

olcso-munkasszallas-pic2

Persze egyéb különbségeket is találhatunk. Nincs például a legtöbb helyen ellátás, de ez sem feltétlenül hátrány, hogyha az ember egyébként is a saját szájíze szerint szeret étkezni, vagy esetleg nem is reggelizik, csak egy kávét kortyolgat el reggelente. Így nem jelent ez az extra felesleges kiadást a számára sem, és nem kényszeríti a spórolásérzet sem arra, hogy mégis reggelizzen a szokásai ellenére.  Egyéb luxustermékekre sem számíthatunk itt, tehát nem lesz játékterem, televízió a szobában vagy amit csak az ember el tud képzelni. Persze ma már a szórakozásunk legnagyobb része megoldható a saját telefonunkon keresztül, így ennek sem kell kifejezetten hátrányos tényezőnek lennie senki számára. Ha pedig mégis valami különlegességre vágynánk, hát valamelyik újdonsült szobatárs biztosan kapható lesz egy kis kártyázásra vagy valamelyik közeli szórakozóhely meglátogatására, ha már nagyvárosban van az ember.

Milyen tehát egy olcsó munkásszállás?

Én inkább kalandnak mondanám, mintsem annak a zsúfolt, lepukkadt helynek, ami az emberek képzeletében élhet. Én nem sok különbséget láttam a munkásszállás és egy vendégház között, ahol szintén több ember szokott néha egy szobában megszállni, akik többnyire idegenek. Így hát nagyon is megéri sokak számára, számomra biztosan, hogy egy olcsó munkásszállást választottam valamilyen egyéb szálláslehetőség helyett. Nagyon jól éreztem magam, és egészen biztosan vissza fogok még térni ehhez a lehetőséghez. Inkább több olcsó munkásszállás, mint kevesebb utazás összességében. Sőt, inkább drágább ebéd minden utazással töltött napon, minthogy még egyszer magasabb árat fizessek egyszerűen azért, hogy valahová éjjel hazatérjek aludni, aztán reggel induljak is tovább a városba. Számomra tehát ez volt a tökéletes változtatás, amire szükségem volt az utazásaim során, így nem kell többé praktikáznom a szállásfoglalással kapcsolatban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük