Berendezett fotóműterem?

3

Fotóműterem első alkalommal

Ha fényképezel és komolyan gondolod, akkor az életedben előbb-utóbb eljön az a pillanat, amikor elengedhetetlen lesz egy fotóműterem. Nem, nem kell rögtön egy plusz szobát építened a szekrényből nyíló titkos ajtón túl (mert max. csak ott lenne hely neki), ugyanis a város tele van jobbnál jobb bérelhető műtermekkel. Ha fényes, ha sötét, ha klasszikus, ha minimál, mindenki talál az ízlésének megfelelőt, vagy olyan, ahol annak megfelelően alakítja át a teret. Ez nyilván kicsit összetettebb feladat, mint odamenni a kész díszlet közé, de megoldható. És nagyon jó a kreativitásunk kiélésében! Már, amennyiben (mint írtam) van ilyesmire időnk. Ha szerencsénk van, akkor olyan jól megy a szekér, hogy nincs, bár nem tudom, tényleg szerencse-e. Ezek fontos pillanatok arra, s segítenek abban, hogy elkerüljük a kiégést. Ilyenkor átkapcsol az agyunk egy másik üzemmódba. Az egész olyan, mint egy saját fényképész-meditáció. Más nem is igazán értheti milyen, amikor egyszerre kell térben és síkban gondolkodnunk. Hiszen a végtermékünk egy 2D-s lenyomat, aminek mégis valahogy érzékeltetnie kell a teret. Ebbe a világba születni kell. Imádni, ahogy van. Akkor is, ha semmi köze a valósághoz. Mert egy műterem már csak ilyen. A közelében sincs egy valódi élettérnek. Viszont ez is az előnye. Ugyanis mindent – a fényeket, a berendezéseket, a szereplőket – úgy alakítunk, ahogy szeretnénk. Nem számít, hogy kint épp milyenek a fényviszonyok, mert itt jól megcsinálhatjuk őket. Vagy szándékosan rosszul. Az egész a mi játékterünk. Ezért írtam, hogy nem biztos, hogy jó, ha ezt a fázist kihagyjuk.

fotomuterem-pic2

Fotóműterem otthon kontra műterem valahol máshol

Ha van helyünk, miért ne rendezkednénk be otthon? De biztos ezt akarjuk? Nem jobb kimozdulni a négy fal közül? Persze némi alkalmazkodásra szükség van, ha másért használjuk, de ha alapvetően nem műtermi fotózásból élünk, akkor olcsóbb bérelni egy helyet, mint berendezni. A legtöbb bérelhető műterem a berendezéseken át az öltözőig mindent biztosít, de ha sajátot használnánk, arra is lehetőségünk van. Viszont nem rossz, hogy bérelhetjük őket, mert például kezdő fényképészként mindent megvenni felér egy öngóllal. Már maga a fényképezőnk egy kisebb vagyon, s még semmi extránk nincs. Vannak persze trükkök, de azok a végén sosem funkcionálnak annyira jól, mint az ezzel a céllal gyártott kiegészítők. Ideig-óráig ellehet velük lenni, de nem tovább. A fotóműterem bérlés jó tapasztalat arra is, hogy megtudjuk, mire van szükségünk, s mi az, amit csak megvennénk, de sosem használnánk. Abban is segít, hogy belerázódjunk a dolgokba, s ha normális a hely, akkor segítséget is kérhetünk, ha elakadunk valamiben.

Persze van, amire nem jó a fotóműterem

Arra például teljeséggel alkalmatlan, hogy természetközeli képeket készítünk. A művi környezet miatt csak próbálkozhatunk hasonlóval, de nem is arra találták ki, hogy folklore fotókat lőjünk. Van, ami csak ilyen környezetben adható át. Tipikusan ilyenek a termékek, modellképek különböző katalógusokba, autókról készített képek stb. Ezeknél fontosak az irányított fények, a megfelelő reflexió, a háttér semlegessége. Ilyen képeket az utcán nem tudnánk készíteni. Ahogy olyanokat sem, amik homogén környezetet igényelnek, mert körbe lesznek vágva, maszkolva. Persze mindez nem jelenti azt, hogy izgalmas dolgok ne születnénk fotóműteremben. Mivel minden fény a kezünkben van, a legfurcsább dolgokat hozhatjuk ki a fényképekből. A szokatlan pedig a legjobb figyelemfelkeltő eszköz. Ráadásul a személyiségünk kifejezésére, az egyediségünk hangsúlyozására is kiváló. Ki akarna egy ezredik fényképészt felbérelni, amikor a világ tele van egyediséggel. A kliensek is arra vágynak, hogy a nekik készített dolgok különbözzenek a többitől, mert nem beolvadni akarnak a tömegbe, hanem megragadni mindenki figyelmét.

fotomuterem-pic1

Anyagilag a saját vagy a bérelt fotóműterem az előnyösebb?

Ez nagyon sok mindentől függ. Például attól, hogy csibék vagyunk-e vagy veteránok. Mennyi a munkák és egyáltalán milyen jellegű. Ha természetfotósok, riportfotósok vagyunk, akkor teljesen felesleges berendezni otthon egy komplett műtermet, mert nagyon ritkán lenne szükségünk rá. A felszerelés pedig nem olcsó. Ha viszont termékfotózással foglalkozunk, esetleg modellekkel, akkor már érdemes komolyabban beruházni a dologba. Legyünk okosak, mielőtt belevágunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük