Kedvenc kutyánk az udvarban: a Pumiról

pumi-pic1

Miért éppen egy Pumi a tökéletes megoldás?

Vidéki otthonokba, kertes házakban nagyvárosban számtalan kutyafajta lehet jó választás, azonban most kifejezett egy fajtáról, a Pumiról szeretnék néhány szót szólni. Talán furcsa lehet éppen ezt a kutyát kiemelni, hiszen nem kifejezetten nagy, nem tűnik házőrzőtípusnak, azonban számos előnye lehet annak, hogyha egy Pumit tartunk otthon, és persze arról sem árt megfeledkezni, hogy milyen aranyos kutyáról van szó, akit az egész család szeretni fog.

Mit kell tudnom a Pumiról?

A Pumi egy keresztezett kutyafaj, terrier és puli felmenőkkel, azonban hamar elterjedt a tenyésztésük, hiszen egy remek kutyáról van szó. Minden olyan vidéki otthonban hasznos lehet, ahol haszonállatokat kell kordában tartani, vagy a juhnyáj mellé keresünk valakit, akiket terelgetni kell. Természetesen ma már annyira nem elterjedt dombokon szabadon engedni az állatainkat, ennek ellenére egy vékony kerítés nem akadályozza meg őket az elcsámborgásban, így jó ötlet lehet mellettük egy őrzőkutyát is tartani. Azonban nem csak ilyen jellegű hasznát láthatjuk egy Puminak. A gyermekeink mellé a legkiválóbb kis játszótárs, akinek nem kell félnünk a méreteitől, azonban aktívan részese lehet a vigyázásnak és a közös programoknak, soha nem fogy ki az energiából, így a gyermekek napi mozgásadagja is garantálva lesz, hogyha egyszer egy légtérbe kerülnek a kutyával.

pumi-pic2

A Pumi emellett nagyon eszes állat, így érdemes lehet tanítani is. Ez megint csak egy ötletes játékforma lehet a gyermekek számára, azonban egészen komoly eredményeket is érhetünk el. Hogyha mindig is vágyaink közé tartozott kutyabemutatókon részt venni, akkor a Pumi kutyánkkal eljuthatunk arra a szintre, hogy ezt az álmunkat meg is tudjuk valósítani. A bemutatóra gyakorlás egyben remek módja annak, hogy a kutya fitt maradjon, és kielégítsük a mozgásigényét is. Emellett gazda és kutya között egy különleges kötelék alakul ki. Persze ehhez nem is kell versenyekre járnunk, ma már számos olyan kutyapark létezik, ahol gyakorolhatjuk a trükkök megtanulását, sőt az udvarban is felállíthatunk saját magunk egy kis pályát. Amikor azonban saját kezűleg csinálunk ilyet, akkor nagyon kell ügyelnünk arra, nehogy olyan akadály is kerüljön a pályába, ami az állatot esetleg megsértheti, megsebezheti, tehát balesetveszélyes. Ha pedig valaki többet szeretne megtudni erről a fajtáról, ezen az oldalon részletes leírást olvashat: https://www.pet4you.hu/kutya/fajta/Pumi-673

Mit kell tudni a Pumi étkezési szokásairól?

A kutyák tekintetében természetesen az egyik fő kérdés mindig az étkezés. A legtöbb kutyafajtának elegendő egy általános táp, azonban az sem mindegy, hogy milyen. Nem érdemes olcsó, ballasztanyagokkal dúsított tápot vásárolnunk a kutyánknak, mert ettől egészségesebb, tápláltabb nem lesz, csak a felesleges súlyt viszi be a gyomrába. Számos kutyának pedig különleges étrendre lehet szüksége már csak megelőző jelleggel is. Érdemes azonban nem csak a kutyafajtákra jellemző betegségek megelőzésére és kezelése fókuszálni, hiszen minden kutya, akárcsak az emberek, egyéni jellemzőkkel bírnak. Így amikor a Puminkat hazahozzuk, érdemes néhány napon vagy héten belül meglátogatni vele az állatorvost, hogy megkapja a kötelező védőoltásait és kezeléseit, illetve anyakönyveztetve legyen. Emellett pedig egy általános kivizsgálás is ajánlott, hogy tudjuk az étrenddel is csökkenteni a problémát, és időben kezelést kaphasson az esetleges problémára. Ha örülhetünk annak, hogy az állatunk nem szorul ilyesmire, és makk egészséges, szintén nem érdemes félvállról venni a táplálkozását. Érdemes megnézni, hogy az adott súlyához és életkorához mennyi az ideális eledel mennyisége, de persze ez is eltérő lehet állatonként. Jó alap lehet azonban, és figyelhetünk rá, hogy a falánk kutyánk ne hízzon el esetleg. Ezt megtehetjük a jó minőségű tápok adásával, amelyek feltétlenül szükségesek az egészséges és hosszú élethez. A Pumik egyébként is hajlamosak az elhízásra, így erre mindenképpen ügyeljünk, és persze a rendszeres mozgást is biztosítanunk kell számukra a megfelelő étkezés mellett.

pumi-pic3

Legjobb barátunk a Pumi

Ha pedig megszületett a döntés, akkor nincs is más hátra, mint felkészülni a Pumi befogadására. Jó, ha a kutyánknak már előre megvan a maga kis fekhelye, játékai, és néhány napi eledel is, hogy kényelmesen érezze magát már az első pillanattól kezdve. Ha az udvaron fogja a napja nagy részét tölteni, akkor érdemes lehet egy kutyaházat is előre megvenni, amelynek azonban számos szabálya van, így mielőtt még megvásárolnánk, nézzünk utána, hogy milyen egy ideális kutyaház, milyen anyagból készül, mekkora magassága van és a kerten belül hol helyezkedik el a különböző évszakok tekintetében. Emellett olyan kutyajátékokat válasszunk, amelyek nem veszélyesek az eb számára, nem nyelheti le bizonyos darabjait vagy sértheti meg magát valamilyen kiálló résszel. A Pumik esetében sem előnyös a botok dobálása, mert azok felsérthetik a szájukat vagy a szájuk belsejét, ez a kettő pedig nehezen gyógyuló és gyógyítható terület, így különösen ügyelni kell az épségére, akármilyen fajta kutyáról is legyen éppen szó, erre mindegyiknél figyelnünk kell.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük