Amit a hűtőautóról tudni érdemes

hűtőautó-pic3

Mi is pontosan a hűtőautó?

A hűtőautó egy tág fogalom, amit sokan ismerünk a mindennapi életünkből. Habár nem létesítünk vásárlókként közvetlen kapcsolatot a járművel, mégis minden egyes hűtött termékben, gyümölcsben, fagyasztott áruban ott van a hűtőautó haszna: ma már a termékeink sokkal később romlanak meg a kitapasztalt ideális hőmérsékletnek és a fejlett hűtési technikának hála. De mi is pontosan egy ilyen hűtőkocsi? Annyit kell róla tudni, hogy ez egy nagyobb mennyiség szállítására alkalmas autó, amelynek a szállítóterülete szabályozható a hőmérséklet szempontjából.

Mire jó egy hűtőautó?

A hűtőautó általában logisztikai célokra használt, nagyobb áruházak és élelmiszeripari cégek által bérelt vagy megvásárolt jármű. Ennek köszönhetően tudjuk egyik helyről a másikra szállítani a romlandó élelmiszereket, így az élelmezés szempontjából létfontosságú szerepe van. A nem megfelelő körülmények között szállított élelmiszer hamarabb megromlik, ráadásul több termék komoly betegséget is terjeszthet ilyen formában. Természetesen az élelmezés szigorúan szabályozza a termékek megfelelő hőmérsékleten való tárolását és szállítását, így egyszerű vásárlóként nincs mitől félnünk. Azok számára azonban mindenképpen szükség lesz egy hűtőautóra, akik éppen valamilyen élelmezéssel foglalkozó vállalkozásba fogtak. Természetesen általában ez akkor vonatkozik az emberre, hogyha ő a beszállítója egy másik félnek, nem pedig fordítva. Ez vonatkozik egyaránt a húsokra, felvágottokra, tejtermékekre, tojásra, készételekre és hosszú még a lista. Mielőtt tehát az ember szállítana valamilyen élelmiszert, mindenképpen meg kell győződnie a szállítási feltételekről.

hűtőautó-pic2

Időszakos szállítás a hűtőautóval

Ha már a hűtőautó a téma, akkor érdemes megemlíteni, hogy hogyan is juthatunk egy ilyen járműhöz. Természetesen a leginkább kézenfekvő megoldásnak a vásárlás tűnik, azonban ez számos akadályba ütközik. Kezdő vállalkozásoknak nem ajánlott, mert általában egy-két évig még bizonytalan a piaci helyzetük, és lehet teljesen más irányba kell fordulniuk a termékeket illetően, esetleg teljesen befuccsolnak. Több vállalkozás megy tönkre, mint azt az ember gondolná, azonban ilyenkor sem érdemes feladni, csak újabb ötlettel kell próbálkozni. A rugalmas változtatáshoz azonban tárgyi és anyagi függetlenségre van szükség, egy hűtőautó a tulajdonunkban pedig éppen ettől foszthat meg bennünket. A legjobb megoldás tehát az, hogyha az ember bérel. Ilyenkor elég csak napokra igénybe vennünk a szolgáltatást, de akár tartósan is kölcsönözhetjük a járműveket. Különösen előnyös lehet időszakos szállítások, fesztiválok, kiállítások miatt, hogyha így gondoskodunk a szállításról. A kölcsönzésnek ráadásul számos előnye van, nem csak a járművásárlás költsége. Vállalkozóként az adónkból is leírhatjuk egy részét, emellett pedig nem kell olyan „apróságokkal” sem foglalkoznunk, mint a karbantartás vagy a rendszeres vizsgáztatások. Fesztiválokhoz és rendezvényekhez tehát mindenképpen érdemes bérléssel élni, míg a vállalkozás biztos működéséig szintén előnyös megoldásul szolgálhat ez a lehetőség.

A hűtőautó egyéb felhasználási lehetőségei

A hűtőautó természetesen nem csak az élelmiszerek szállítására tökéletes megoldás. Számos egyéb termék igényel állandó hőmérsékletet. Növényeket érdemes lehet például ezzel a megoldással eljuttatni egyik helyről a másikra, ugyanakkor a gyógyszerkészítmények szállítása szempontjából is nagyon lényeges a hűtőautó igénybevétele. Tulajdonképpen minden olyan terméket tudunk ezzel a lehetőséggel szállítani, amelynek egy állandó hűvös hőmérsékletre van szüksége, emellett biztosítani tudjuk az áru megfelelő elhelyezését is az autó kialakításának köszönhetően.

hűtőautó-pic1

Mit kell még tudni a hűtőautóról?

Ahogy azt már korábban említettem, a hűtőautó önmagában egy drága és rendkívül specifikus feladatot ellátó jármű, amit csak akkor érdemes a tulajdonunkban tudni, hogyha biztosak vagyunk a használatának kihasználtságában. A bérlés azonban egy egyszerű, de nagyszerű megoldása ennek a problémának. Amire mindenképpen szüksége lesz az embernek a bérléshez, az egy B2-es járművezetői igazolvány, azonban ez nem minden esetben igaz. Ha kisebb cégről van szó, valamilyen étkeztetési vállalkozásnak fuvarozik az ember, akkor természetesen nem is kell ennél több, azonban a méretek erősen eltérőek lehetnek ebben a járműkategóriában. Tehát jobb, ha nem csak egy kisebb autóra számolunk nagyobb áru esetében, hanem gyakorlatilag egy kamionra, amihez már magasabb szintű jogosítvány lesz esedékes. A céltól függően tehát jó, hogyha valaki a vállalkozásból már most elkezd vezetni tanulni, ha azonban nincs erre megfelelő személy, vagy a vállalkozás anyagi kerete nem engedi, akkor olyan sofőrt válasszunk, aki kamionra is megfelelő vezetési engedéllyel rendelkezik.

Emellett tudni érdemes, hogy a bérelt jármű iránt felelősséggel tartozunk, így mindenképpen tartsuk be a bérleti szerződésben foglalt szabályokat, és mindig szabályszerűen közlekedjünk, legyünk óvatosak az utakon. Természetesen a jármű belső- és külső tisztaságáról se feledkezzünk meg, mielőtt még visszavinnénk azt a kölcsönzőbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük