Mielőtt mosó szárítógépet veszünk

moso-szaritogep-pic3

Mosó szárítógép vagy mosógép és szárítógép?

Nagyon trükkös a mosó szárítógép. Ahogy a nevében is benne van, ezek a szerkezetek képesek a mosás és a szárítás elvégzésére is. Azonban sok olyan buktatóval rendelkeznek, amelyekről nem szólnak a reklámok. Itt most összegyűjtöttünk valamennyi, így mindenki teljes tudatosággal döntheti el, szüksége van-e rá, vagy sem. A mosó szárítógépeknek nem csak az az előnye, hogy egy gép végzi el ezt a két nagyon különböző feladatot, hanem nagyon praktikusak kisebb otthonokba, amelyek nehezen szellőznek, s télen nem oldható meg a szabad levegőn való szárítás. Tehát, amit tudniuk kell, azt nagyon tudják. Akkor mégis mit hallgatnak el a gyártók? Például azt, hogy a legtöbb gép nem tud ugyanannyi mennyiségű ruhát szárítani, mint amennyit mosni, így az egy többlépcsős folyamat. Persze kit érdekel, ha cserébe nem esünk át a szárítón a nappaliban? A fogyasztásuk is vitatható. Sokak szerint több áramot vesznek fel, mint a hagyományos készülékek, de ez már nem feltétlen igaz, ha külön számolunk mosógéppel és szárítógéppel.

moso-szaritogep-pic1

Mosó szárítógép vásárlási szempontok

Mint általában mindennél, ami berendezési tárgy, az első lépések egyike a hely meghatározása, lemérése. Gondoljunk arra is, hogy kényelmesen hozzá kell majd férnünk a mosó szárítógéphez, s ennek fényében jelöljük ki jövőbeli helyét. Ahova általában nem fér el egy mosógép és egy szárítógép, oda ez a kombinált könnyedén illeszkedik. S ahogy a mosógépek vásárlásakor, úgy itt is vegyük figyelemben a megengedett minimális és maximális töltetsúlyt. Tudtad, hogy a többletsúly nagyobb fogyasztással jár? Sokáig én sem, pedig így van. Ezért fontos, hogy igényeinknek megfelelő készüléket válasszunk. A ruhamennyiség a szárításnál is fontos. Bár a gyártók többsége szerint a gép megbirkózik a mosott mennyiséggel, ez sok esetben nem fedi a valóságot. Érdemes a szárító programot kevesebb ruhával végezni. A többlet ruha sem a szárítás hatékonyságának, sem a fogyasztásnak nem tesz jót. És, ha már fogyasztás, akkor bizonyára a besorolásokat is ismerjük. „B” alá nem érdemes menni egy átlagos háztartásnak. Nem csak nem gazdaságos, de a környezetet is jobban terheli, ami így senkinek sem ideális. Nemrég ezek az osztályozások átalakultak, s megszűntek a plusz jelzések. A régi pluszpluszplusszal a legújabb modelleken már nem fogunk találkozni. De nem csak a gazdaságosságot jelölik az ábécé betűivel, hanem a hatékonyságot is. A hatékonyság ebben az esetben a mosási hatékonyságot, a centrifuga és a szárítás hatásosságát jelenti. Értelemszerűen minél jobb egy gép, annál magasabb az ára, így nem lepődjünk meg, amikor elsőre talán soknak tűnnek. Ha végig gondoljuk, hogy mennyit spórolnak nekünk hosszútávon (áram, víz, mosószer), akkor pozitív irányba ferdül a görbe.

Figyeljünk még a zajszintre is! Nehogy kellemetlen meglepetés érjen bennünket, az alattunk és mellettünk lakókat. Egy mosó szárítógép zajszintjét decibelben határozzák meg. Minél kisebb a feltüntetett érték, annál csendesebb a szerkezet. Nekünk is jobb, ha csendes, de ha elzárt helyiségben kap helyet, akkor talán mindegy is. Sokszor a hatékonysághoz és gazdaságossághoz automatikusan hozzátartozik, hogy egy gép halk is. A mindennapi tevékenységeink végzése közben talán fel sem tűnik majd, ha megy, hiszen elnyomja a tv, más háztartási eszközök zaja.

moso-szaritogep-pic2

Milyen kivitelek vannak a mosó szárítógép kínálatban?

Ha abban bízunk, hogy keskeny készülékünk lesz, akkor sajnos csalódni fogunk – egyelőre. Biztos vagyok benne, hogy az igény miatt hamarosan kapható lesz a keskenyített változat, de egyelőre ritka, mint a fehér holló. Színek terén azonban már akad választék. A trendek még az ilyen háztartási eszközöket is utolérték. Ugyanígy a dizájn terén is bőségesen válogathatunk. Minden gyártó más formavilágra esküszik, s a legtöbb bizony ugyanazt a magas minőséget képviseli. Abban is biztosak lehetünk, hogy ugyanattól a márkától többféle árkategóriás gépet találunk majd. Az egyik nem rosszabb a másiknál, mindössze kevesebbet tud.

Mosó szárítógép és a programok

Nem számítógépes programok, hanem mosó és szárító programok. Akad belőlük egy pár. Mindenkinek vannak kedvencei. Például az enyém a fresh care funkció. Ebben az esetben igaz, amit az imént említettem, hogy minél többet tud egy gép, annál többet kérnek el érte. Az alapfunkciókkal gyakorlatilag már mind rendelkezik, amelyeket számos kényelmi funkcióval egészítenek ki a gyártók.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük