Mit kell tudni a szárítógépekről?

szárítógép1_2

Ezt érdemes megfontolni, mielőtt még szárítógépet vásárolnál

A szárítógép olyan háztartási készülék, amelynek fő funkciója a nedves ruhák szárítása. A ruhákat a szárítógépben forró levegő segítségével szárítják, így rövid idő alatt lehetővé teszi, hogy azok teljesen szárazak és készen álljanak az újrahasználatra. Alapvetően remek dolog, azonban tudom, hogy sokan egy kicsit félve állunk neki az ilyen és ehhez hasonló dolgoknak, elvégre ott van az ingyenes kinti teregetés lehetősége, akkor minek költsünk egy újabb gépre? Azonban számos előnye van egy ilyen készüléknek, és a cikket olvasva talán a legmakacsabb olvasót is sikerül majd elbizonytalanítanom abban, hogy mégis érdemes lenne megfontolnia a döntést.

Gyorstalpaló a szárítógépekről

A szárítógép egy hengeres, doboz formájú készülék, amelyben a nedves ruhák kerülnek. Amikor a szárítási folyamat elindul, a dobozba forró levegőt fújnak be, amely keringetve a ruhák között, fokozatosan elpárologtatja a vízet. Az elpárolgott víz gépbe beépített páraelszívó rendszer segítségével távozik a készülékből. A szárítás folyamata hő- és időszabályozott, így megfelelően és hatékonyan szárítja a ruhákat. Hatékonyan szárít különböző anyagú ruhákat, de fontos figyelembe venni az anyag címkéjét és az ajánlott szárítási utasításokat. Például érzékeny anyagok, mint a selyem vagy a gyapjú, lehet, hogy nem alkalmasak a szárítógépbe történő betételre, mivel túl magas hő hatására károsodhatnak. A címkéken található szimbólumok segítenek eligazodni az adott anyag szárítási előírásaiban.

szárítógép1_3

A modern szárítógépek jelentősen fejlődtek az energiahatékonyság terén az elmúlt években. Ha új gépet vásárolsz, érdemes olyan modellt választani, amely magas energiahatékonysággal rendelkezik, így jó döntéssel nem kell attól tartanunk, hogy nagyon meg fog emelkedni a villanyszámla, és megbánjuk az egész vásárlást.

Nézzük meg ezzel szemben a szárítógép nélküli szárítás hátrányait

A természetes szárítás sokkal hosszabb időt vehet igénybe, különösen rossz időjárási körülmények esetén, mint például esős vagy hideg napokon. A ruháknak több órát, vagy akár egész napot is eltarthat, mire teljesen kiszáradnak. A napos időben való szárításnak ugyan előnyei lehetnek, például az UV-sugárzás fertőtlenítő hatása, de hosszabb távon a napos időben való szárítás elhalványíthatja a színeket, vagy idő előtt kopáshoz vezethet a ruhákon. Emellett fennáll a veszélye annak, hogy a ruhákra rákerülhet a por, pollen vagy egyéb szennyeződés a környezetből. Ez különösen problémás lehet azoknak, akik allergiásak, vagy akiknek érzékeny a bőrük, ezért ilyenkor is jobb döntés a gépi szárítás.

Így készülj, ha szárítógépet vásárolsz

A szárítógép hatékony működéséhez fontos a rendszeres tisztítás és karbantartás. A szűrőket és a kondenzátort rendszeresen le kell tisztítani, hogy megakadályozzuk a por és a szösz felhalmozódását, ami ronthatja a szárítási hatékonyságot és akár megnövelheti az energiafogyasztást is. A gép belső részét időnként is érdemes kitakarítani, a szöszökből pedig akár kreatív alkotásokat és hasznos kis kiegészítőket is készíthetünk, ehhez számos ötletetet találni ma már az interneten. Persze a gép hatékony működése érdekében fontos betartani a megfelelő ruhatöltési kapacitást. Ne tömörítsd túl a ruhákat a dobozban, hagyd szabadon mozogni őket, hogy a forró levegő egyenletesen tudjon áramolni közöttük. Ne felejtsd el, hogy a szárítógép doboza nem egyenlő a mosógép dobozával, tehát a ruhaadagot a szárítógéphez igazítsd.  Ha a gépet nem használod rendszeresen, vagy hosszabb ideig nem fogod használni, fontos, hogy tartsd be a gyártói ajánlásokat a tárolás és az esetleges leállítás módjára vonatkozóan. Gondoskodj arról, hogy a szárítógép megfelelően legyen védelmezve a por és a nedvesség ellen.

Szóval ilyen apróságokra fel kell készülni, és adaptálódni kell hozzájuk, mert a gép nem fog tudni hozzánk igazodni, ezért vállalnunk kell ezeket a feltételeket, ha egy ilyen költségesebb háztartási eszközt szerzünk  be.

Melyek a szárítógép esetleges hátrányai?

Ha nem megfelelő készüléket választunk, belefuthatunk egy magasabb energiafogyasztásba, ahogy azt már korábban is említettem, viszont ezt könnyen ki lehet kerülni, ha megnézzük az energiaosztályt, és egy jobb lehetőséget választunk.

szárítógép1_1

Aztán, a magas hő hatására egyes ruhaanyagok könnyebben károsodhatnak a szárítógépben, különösen, ha nem tartjuk be a ruha címkéin feltüntetett szárítási utasításokat. A gép időnként összegyűjthet szöszöket és porcicákat, amik könnyen ráragadhatnak a ruhákra, ami károsodáshoz vezethet. Viszont ez szintén olyan probléma, amely megoldható és megelőzhető, ha odafigyel az ember arra, hogy mit is csinál.

A dobok mérete korlátozott, és nem tudnak nagy mennyiségű ruhát egyszerre szárítani. Ez különösen problémás lehet, ha nagycsaládok vagy nagy mennyiségű ruhát kell rendszeresen szárítani, viszont, ha jobban belegondolunk, ez még mindig egy sokkal gyorsabb és jobb megoldás, mint a gép nélküli szárítás ugyanebben az esetben.

Ami viszont tényleg problémás lehet, hogy a gépek hangos működéssel járhatnak, különösen a centrifugálás és a szárítás közben. Emiatt nem minden háztartásban ideálisak, különösen, ha a gép az éjszakai vagy nyugalmi időszakban működne. Nagyobb lakások esetében azonban még ez sem igazi probléma.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük