Allergia: az alattomos bajkeverő

allergia_fokep

Az allergia megjelenési formái

Az emberek között rengeteg féle allergia létezik. Vannak, amelyek gyakoribbak, több embert is érintenek, némelyikre ezáltal kezelés is elérhető. És vannak ritkább, mondhatni egészen különleges allergiák is, amelyekre egyáltalán nincsen gyógymód.

A világ legérdekesebb allergiái közé tartozik például a fényallergia, vagy a vízallergia. Akik a fényre érzékenyek, azok valójában az ultraibolya-sugárzást nem bírják elviselni, így nem csak a napfény, de még a szolárium is fájdalmas kiütéseket, hólyagokat okoz a bőrükön. Érthető okból ezt vámpír-betegségnek is szokták nevezni. A betegek általában a sötétben maradnak, vagy vastagon felöltöznek, ha ki kell mozdulniuk nappal. A vízallergiásoknak sokkal nehezebb dolga van. Ők a víz minden formájától kiütéseket kapnak, a csapból folyótól, a hótól, de még a saját könnyeiktől és izzadságuktól is. Ez az allergia szintén nem gyógyítható, viszketés elleni krémekkel lehet csak enyhíteni a csalánkiütés okozta kellemetlenségeket.

Sajnos léteznek allergiák, amelyek halálos kimenetelűek lehetnek. Ezek anafilaxiás sokkot okoznak. Kisgyermekek esetében különösen veszélyesek az ételallergiák, például tej, diófélék, szója esetén, amelyekre nincsen kezelés. Felnőttkorukra többnyire kinövik ezeket, de addig kizárólag a szülői odafigyeléssel előzhető meg a baj. Ugyanilyen veszélyeket rejt magában a mogyoróallergia, illetve a méhcsípésre való allergia is.

A továbbiakban tekintsünk át négy igen gyakori allergiát.

1. A parlagfű okozta allergia

Nyáron, azon belül is július vége felé az egyik leggyakoribb allergia. Bármikor kialakulhat, már kisgyermekeknél is, de van, hogy negyven év felett jelentkeznek az első panaszok. Ezek főleg a szénanátha tünetei: orrfolyás, orr-, szem- és torokviszketés, tüsszögés, emellett felléphet bőrirritáció is.

Okozója egy gyomnövény, az ürömlevelű parlagfű. Ez az Ambrosia növénynemzetség tagja, amely az őszirózsafélék családjába tartozik, és mintegy 50 fajt számlál. Ezekből az ürömlevelű parlagfű az, amelynek a pollenjei allergia tüneteit váltják ki. Emiatt sok helyen előírás, hogy írtani kell, a telektulajdonosoknak kötelessége rendszeres levágni a füvet, hogy a növény ne hinthesse szét a virágport. A gyomirtás elmaradását olykor súlyos pénzbírsággal is büntethetik, többek között Magyarországon is.

Szerencsére létezik rá gyógymód. A tüneti kezelés gyógyszerekkel történik, orrspray, szemcsepp és antihisztamin-tabletták formájában, míg az allergén specifikus immunterápia egy 3-5 évig tartó rendszeres, immunrendszer működésére ható kúra, amely akár 10-12 évre megszüntetheti az allergia tüneteit.

allergia_nyarfa

2. A „nyárfaszösz-allergia”

Sokak életét keseríti meg a nyárfák virágzása. A nőivarú növények termésein lévő fehér pihék, vagyis a repítő szőrök miatt rengetegen tüsszögnek, vagy panaszkodnak szemirritációra, és ezt allergiás tüneteknek tudják be. Amely részben igaz is, azonban nem ilyen egyszerű a helyzet, ugyanis ezek a pihék nem tartalmaznak allergén fehérjéket.

Ami allergiát okozhat, az a hímivarú növények virágpora, amely még a termések útnak indulása előtt kerül a levegőbe tavasszal. Azonban erre kevés panasz van, ritka a rá allergiás ember. A fehér szöszök azonban csak irritációt okozhatnak az orrnyálkahártyán, vagy a szemben, allergiát nem. Azt csak a rájuk tapadt fűféle-pollenek, vagy környezeti szennyeződések tehetik meg, tehát a nyárfa termése csak hordozó, az attól tüsszögő emberek nem a fehér pihékre allergiások.

3. A porra való allergia

„Allergiás vagyok a porra”, hallhatjuk gyakran. Az igazság az, hogy az ezt említő illető nem a porra allergiás, hanem a benne élő mikroszkopikus rovarokra, a poratkákra. Ezek az apró állatok elhalt hámsejtekkel táplálkoznak, és a porallergia okozója az ős megszáradt, levegőben keringő ürülékük, vagy éppen az elhalt testük. Ők az egyik leggyakoribb környezeti allergének.

Ez az allergia egész évben jelentkezhet, azonban a tünetek ősszel és télen erősebbek. Ilyenkor az emberek többet vannak a lakásban, a páratartalom magasabb, és gyakrabban tapasztalhatók a légúti panaszok, melyek a szabad levegőn javulnak, vagy teljesen elmúlnak. Súlyosabb allergia esetén az ágyban fekve viszketés és kiütések észlelhetők, mivel a test közvetlenül érintkezik a matracban és ágyneműben gyakran megbújó poratkákkal.

allergia_poratka

Kezelése az immunterápiás módszerrel történhet, de gyakrabban javasolják inkább a rendszeres takarítást, szellőztetést, páratartalom csökkentését, az antiallergén matrac és ágynemű igénybe vételét, a ruhák, szőnyegek, függönyök és huzatok magas fokon történő mosását, valamint a vastag kárpitok használatának kerülését a lakásban.

4. Az egyes gyógyszerekre való allergia

Gyakran gondolják az emberek, hogy allergiások valamely gyógyszerre, mert rosszul lesznek a bevételt követően. Azonban fontos leszögezni, hogy a nem megfelelő adagolás miatti toxikus hatás, a dobozon rögzített mellékhatások, vagy az egyéni érzékenység (pl. kisebb adag is gyomorbántalmat okoz) nem számít allergiának. Az kizárólag a gyógyszerek által kiváltott immunológia hatás.

Főleg antibiotikumok, láz-és fájdalomcsillapítók szedésekor léphet fel, egyes esetekben a rendszeresen szedett gyógyszerek is előbb-utóbb kiválthatják. Szimptómái igen változatosak: bőrirritáció, kiütések, száj- és szemödéma, szénanátha-jellegű tünetek, májgyulladás, vérzékenység, vérszegénység, nyirokcsomóduzzanat, vérvizelet és ízületi fájdalmak is felléphetnek. Már kis adag is okozhat lázat és vérképzavart, súlyos esetben és diagnózis nélkül anafilaxiás sokk is bekövetkezhet.

Háromféleképpen okozhat problémát a gyógyszerallergia. Az azonnali hatás esetén már a bevételt követő egy órán belül jelentkezhetnek a kiütések, asztmás roham, és az anafilaxia is. A heveny hatáskor egy-két napon belül (a fenti tünetek mellett) súlyos hasmenés, tenyerek és talpak vizenyője alakulhat ki, míg a késő forma a harmadik napon jelentkezik, változatos tünetekkel.

Az orvosok ezen allergia esetén az adott gyógyszer elhagyását, rendszeres szedésekor a cseréjét írják elő, súlyos esetekben pedig tüneti kezelést is végeznek, antihisztaminokkal és szteroidokkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük